16 Haziran 2014 Pazartesi

Güzel Pazar :) 



Günaydınlar efendim :) dün malumunuz pazardı, hafta sonu tatili genel tatil olarak ilan edilen bu tatil bir çok insan içerisine dahil olamayabiliryor malesef, Eşim bu dahil olanlardan :) neyse velhasıl dün kahvaltıya gittik bizim meşhur Cumalıkızık Köyüne çok kalabalıktı ve çoğunlukla turist vardı çok güzel bir köy küçükken okullarla sadece gezmeye gidiyorduk birazda tarihi yapısı olduğu için eski bir köy ama ben tarihi anıtsal bir şey göremiyordum, sanırım eski oluşu köyün. 2002 yılnda bu köyde Kınalıkar adlı dizi çekildi ilk çekilen dizilerden birtanesi bu dizi Samanyolundaki bir çok dizi burda çekiliyor keza köy ile ilgili reklamlarda. Kınalıkar dizisi çekilirken çok meşhur olmaya başladı işte o zaman insan akınına uğramaya başladı. Başrolde Emreh ve Özlem Conker oynuyordu Nursel İdiz ve bir çok ünlü kişiler. Ben çok küçüktüm o zaman orta okula falan gidiyordum gezilerimiz ise ilk okuldaydı ve benim için piknik yapmak için yeşilliği bol olan köydü ve köyde sevdiğim bir yanı ise evler eski köy evleri bayılıyorum ya :) neyse dizi çekildi bitti insan akınına uğradığı için oraya ulaşımını sağlayan minibüsler, otobüsler köyün ismini değilde Kınalıkar gider şeklinde yazdılar hep. Köy halkı evlerini gerek cafe gerek kahvaltı yerine gerek yemek yerine çevirdi bir bakıma işletme oldular . Tabi bunu yapanlar evin bayanları Maşallah onlara koca bir AFERİN :) çok güzel para kazanıyorlar mest oluyorum onları dimdik ayakta görünce. Köyde çok az hane var ve herkez çalışıyor evlerinde kahvaltı veriyorlar, kendi evindeymişsin gibi galoşları takıyorsun ayakkabılarını çıkarmadan ister masada, ister yerde otur çaydanlığın yanında uzat ayaklarını köy havası alarak evindeymiş gibi yap sefanı ohh harika :)
Köy burdan başlıyor yukarı doğru burası giriş kısmı yani o köyün caddesi çarşısı en işler yeri burası, burda bir çok tezgahlar var kendi göz nurlarını el emeklerini sergileyip satıyorlar.

Burda hediyelik eşyalar var kolye var resmin üst kısmında boncuklardan yapılmış, boncuk çok meşhur oyuncu Nazardan dolayı adından geliyor sanırım çünkü Nazar boncuklu şeyler çok meşhur köyde. Birde dolap süsleri var resmin solunda.

Geniş olan alan burasıda çarşı kısmı yine.

Burda ise yaptıkları köy ekmekleri var tarhana yapmışlar renkli hamurdan makarna yapmışlar.

Köy ekmeği bu ekmek biraz değişik yani içerisinde ceviz, haşhaş var sanırım.

Çok şirin ya poz veriyor kurban olurum kadınların ayakta durması kadar mutlu edici bir şey olamaz diye düşünüyorum kendi adımca. Payalaştığım fotoğraflara bakın hep tezgahların başlarında kadınlar var, bu yetmezmiş gibi kendi yaptıkları el emeklerini satıyorlar. Ben hiç erkek görmedim tezgah başında belkide tarladadırlar kim bilir :) Günah almıyayım :).

Göz nuru ile elleri ile işlediği bebekler için kazaklar yelekler patikler, yetişkinler için çetikler hepsi var hazırda Maşallah örmeye değmez :)

Fotoğrafı biraz büyük tuttum neler olduklarını daha iyi görmeniz açısından. Renkli olanlar hamurdan yapılan erişteler rengini nasıl verdiklerini bilmiyorum ama sebze sularından olabilir diye düşünüyorum.

Dar sokakları var çok güzel kendini eski zamanlar da hissetmek mümkün diyebilirim köy sevenler için gezip görmeleri gereken yerlerden bir tanesi Cumalıkızık.

Eşimle bu evde kahvaltı yaptık her geldiğimizde burada yapıyoruz diğer yerlerle farkı yok evet ama ilk burda yaptığımız için alışkanlık oldu bu ev Ağ konağı belediyeye ait köyüm ağası yaşarmış ölünce belediye devir almış ve film bu evde çekilmiş başrolde oynayan Nazarın evi diye geçiyor. Genelde işletmelerine bu isimleri koymuşlar hangi evde dizi çekildiyse o kişinin rol aldığı ismi, mesela Mihriban var Nazarın en yakın arkadaşı onun adına da var bir işlerme o evde çekildiği için onun adını vermişler.

Girişi avlusu bahçede de masalar ver evin içerisinde de nerede tercih sunarsan yapabilirsin kahvaltını.
Eve girerken hemen solda ablalar gözleme açıyorlar kahvaltıda ekstraya giriyor isteyen olursa. Kıymalı, patatesli, peynirli, kaşarlı neyli istersen mevcut.
Burdan yukarı çıktık iki katlı 5 odası var odalarda yerde kahvaltı yapman için sofra var birde masada tercih edenler için masalar var.
 Çok kalabalık olduğu için odanın içerisinde kahvaltı yapamadık balkon kısmında yaptık bu fotoğrafta görünen yerde.

 İkinci kattaki odalardan birtanesi gördüğünüz gibi masa ve yer sofrası var.

Burası da ikinci kat bu oda da sadece ikitane yer sofrası var.

Üçüncü kattaki oda bu oda biraz küçük ve yer sofrasında düzenlemişler ailenle gelip evdeymişcesine sohbet edip kahvaltını yapabilirsin aynı zaman da kalabalık arkadaşlarınla da.

Üçüncü katta masaları odalardan birtanesi. Sobada var kışın ekmekte kızartabiliyorsun.

Ve son olarakta ev de çekilen dizilerin fotoğraflarını asmışlar bir çok vardı bu kadarını çekebildim.

 #Cumalıkızık  

Cumalıkızık, Yıldırım
Kuruluşu yaklaşık 1300'lü yıllara denk gelmektedir.
Bir vakıf köyü olarak kurulan köyde, tarihi doku çok iyi korunmuştur ve Osmanlı erken döneminin kırsal kesim sivil mimari örnekleri günümüze ulaşmayı başarmıştır. Bu özelliği nedeniyle çok ilgi çeken ve ziyaret edilen bir yerleşim yeri olmuştur. Sık sık tarihsel filmlere mekan olmaktadır.
Uludağ etekleri ile vadiler arasında sıkışıp kalan köylere kızık adı verilmiştir. Diğer kızık köylerindeki köylülerin eskiden Cuma namazı için toplandığı yer olduğundan bu köyün Cumalıkızık adıyla anıldığı söylenir. Bir başka söylence de, Osman Bey'in köyün kurulduğu günün cuma günü olması sebebiyle bu köye "Cumalıkızık" adını vermiş olduğudur.
Köy meydanında köy geçmişine ait eşyaların sergilendiği bir de müze (Cumalıkızık Etnografya Müzesi) bulunur. Köyde, Haziranayında "Ahududu Şenliği" yapılmaktadır. Ünlü "Cumalıkızık evleri" moloz taş, ağaç ve kerpiçten yapılır, genelde üç katlıdır. Üst katlardaki pencereler kafesli veya cumbalıdır. Ana giriş kapılarındaki kulplar ve tokmaklar dövme demirden yapılır. Evler sarı, beyaz, mavi, mor renklere boyalıdır. Evlerin arasında kaldırımsız, taş döşeli, çok dar sokaklar bulunur.
Köyün camisi, caminin yanındaki Zekiye Hatun Çeşmesi ve tek kubbeli hamamı Osmanlı devrinden kalmadır. Köyde, Bizansdevrinden kalma bir kilise kalıntısı da bulunur. Köyde narenciyecevizkestane yetişir.
Tarihi dokusu nedeniyle sık sık dizi ve film çekimlerine sahne olur. Örnek olarak Kurtuluş Savaşı'nı anlatan Kurtuluş dizisi, Osmanlı Devleti'nin kuruluşunu anlatan Kuruluş dizisi ve son olarak başrolünü Emrah İpek'in oynadığı Kınalı Kar dizisi burada çekilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder